Det koger!

ærter aften

Det meste dagen i går (lige afbrudt af en fødselsdagsvisit) gik med forberedelser af de gule ærter, jeg vil servere som “kogekone” for beboerne i Fælleshuset i aften.

Indkøb – hvor meget til 15 personer? – og så i gang med at koge flæsk, svinekam og et par store ben. Skrælle en masse grøntsager – jeg elsker mange grøntsager i gule ærter: gulerødder, persillerod, pastinak, selleri, porretoppe og frisk timian. Senere følger flere.

Jeg havde lånt et par store gryder foruden den 9 liters, jeg selv har, og der blev brug for dem. Det største problem var egentlig, da jeg kom til at kød og grøntsager var kogt, og suppen skulle sies og gryderne vaskes af, inden jeg blandede de tørre flækærter, som jeg havde kogt for sig, med suppen. For hvor skulle jeg gøre af indholdet, mens hver gryde blev rengjort? En ekstra gryde + en skål løste det.

Så suppen blev fordelt i de 2 af gryderne, og så blendede jeg de møre ærter sammen med lidt suppe og hældte dem sammen med suppen, så de kunne småkoge til en enhed.

Jeg manglede mit kolde udhus, som jeg havde i Brædstrup, til at sætte gryderne ud i for natten, jeg turde ikke sætte dem ud på terrassen, for vi havde jo rotter sidste vinter! Så de blev stående på komfuret..

ærter morgen

..og nu koger de videre med flere ærter, for jeg synes ikke, det var tykt nok – det er en stor portion, så det er svært at bedømme.

Imens skolder jeg en masse skalotteløg, som skal koges i lidt af suppen og tilsættes til sidst ligesom 6 store porrer, skåret i tynde skiver, der kun skal koges ganske lidt. Det har jeg lært af John Price (brødrenes far) for mange år siden, hvor han skrev madopskrfter i et ugeblad.

Medisterpølsen, som jeg havde bestilt i Brugsen, er hentet og klar til at koges lige før, vi skal spise.

Så nu mangler jeg kun at skære de kogte grøntsager i stykker og blande det hele, når suppen har jævnet sig med de sidst tilsatte ærter.

Uhm! Jeg glæder mig, og det tror jeg også, mine naboer gør!

6 tanker om "Det koger!"

  1. Ej hvor det lyder godt med gule ærter… Skulle du en anden gang være i bekneb med et koldt sted for natten, og det er en vinterdag…så bag i bilen…det virker.
    Hilsen fra joan m.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *