Ekspemerimentel middag – det smagte godt!

Jeg har aldrig før prøvet at tilberede og spise Kuller, men det var det, der fristede mest hos fiskemanden, og han sagde, at det lignede torsk meget, så det var jeg ikke så bange for.

Da jeg var barn og ung og boede i Kerteminde, spiste vi jo meget fisk. Og ligeledes, mens vi boede i Grønland, hvor vi kunne købe kæmpestore torsk og laks for næsten ingen penge = 1 kr for en meget stor torsk – ja, vi var da også ude og fange dem selv en gang imellem.

“Maskintorsk” var der en ret, der hed! Det var torskefileter tilberedt i ovnen, lagt lagvis med løg, tomater, porrer el.a. grøntsager + salt og peber. Meget enkelt og nemt, og det smagte godt.

Det havde jeg lidt i baghovedet, da jeg skar min kuller-filet i stykker og lagde dem på kartoffelskiver, drysset med salt. Over fisken strøede jeg karry, lagde løg, skåret i smalle både og tomatskiver, og dryppede med lidt lime-saft. Lidt salt og peber til sidst, og så fløde ud over det hele. Ind i ovnen ½ time med 180 grader – færdig!

Det smagte skønt! Og der er også til i morgen!

Hygge-hygge!

Det er rigtig hyggeligt at have besøg af min ældste veninde + hendes veninde i et par dage.

Heldigvis kan de godt lide Gule Ærter, som jeg elsker at lave (og spise), så jeg har nydt at koge flæsk og ærter og masser af grøntsager – det dufter skønt i hele huset, så forberedelserne er en vigtig ingrediens!

I morgen vil vi “gøre Aarhus”!

Chili con Carne

Det er en af min hverdags-livretter: hjemmelavet Chili con Carne, som jeg laver med hakket oksekød, hakkede løg, chilisovs, baked beans i tomatsovs, en dåse tomater og en dåse majs. Og så lige et par knivspidse Sambal Oelek, med forsigtighed!

Jeg har lige spist den sidste portion af det, jeg lavede i forgårs, til 3 dage – det rakte lige akkurat til en lille portion i dag, fordi jeg “kom til” at invitere en gæst!

Og han kunne rigtig godt lide Farmors Chili con Carne!

Christian har efterårsferie fra Medieskolerne i Viborg, hvor han læser. Og han skiftede mine dæk i går, det har han gjort i de 4 år, jeg nu har boet her. De første år under sin Fars opsyn, men nu kan han selv. Han henter dækkene i kælderen i vores Fælleshus, skifter dem derhjemme, hvor de har værktøjet, og sætter sommerdækkene ned i kælderen. Dejligt at få den hjælp!

Hans Mor var ikke hjemme, hans søster skulle have vegetarsuppe, og hans Far skulle have skånemad efter en tarmundersøgelse på sygehuset, der havde været noget hård! Så Christian havde planlagt at aflægge besøg på det pizzaria, der ligger lige her ved siden af. Men da han blev budt på Chili con Carne, sagde han ja tak – og han kunne virkelig godt lide min hjemmelavede udgave! Og jeg synes jo, det er hyggeligt at spise sammen og få en snak med Christian, som er kommet hos mig, siden før han kunne gå!

Dejlig møde-dag i styregruppen

Styregruppen i Projekt Puttetæpper holdt møde i dag – som sædvanligt hos mig, da det er mest centralt.

Det var et godt møde, hvor vi ikke kun fik detail-planlagt Tæppetante-træffet, som vi netop nu har sendt invitationerne ud til. – Og det strømmer ind med tilmeldinger, allerede i dag! Det er dejligt, og vi glæder os også!

De fik lov at smage mit langtidshævede grydebrød, som jeg er blevet ret begejstret for: dej lagt i går aftes kl 18, dejen “foldet” kl 6.15 i morges, hævet i 2 timer og sat i ovnen kl 8.15, færdigbagt 9.00. De kunne også godt lide det svampede brød med den meget sprøde skorpe! Og til frokost havde jeg lavet rygeost-salat, den var også populær! (Jeg kan spise den med ske!)

Tæppetante-træffet er lagt i rammer, rollerne fordelt, jubilæumstæpperne er færdige eller undervejs, og tidsrammen er på plads.

Og så brugte vi en hel del tid på at finde stof til vores seneste “skøre” idé (den er altså lidt skør, når man tænker på, hvor meget vi ellers vil lave) – nemlig en Sampler med årsmønstrene fra de seneste 10 år. Ved 10-års jubilæet blev vi overrasket af 2 tæppetanter, som havde syet en Sampler med mønstre fra de først 10 år:

Vi gik på jagt i mit + Projekt Puttetæppers stoflager – de andre synes, jeg har meget! – og fandt helt andre farver, som vi alle 3 kunne lide, og delte de 10 mønstre imellem os. Det bliver meget spændende. Vi tror ikke, vi når at bliver færdige til Tæppetante-træffet, men vi fejrer også det 20 års jubilæum på Dansk Patchwork Forenings Træf i august. Og målet er, at der skal Sampleren udstilles sammen med de 21 jubilæumstæpper.

For én gangs skyld…

…har jeg bagt en kage!

Jeg bager ikke så tit mere – engang bagte jeg flere gange om ugen – og hvis jeg bager, er det som regel brød eller boller.

Men jeg har længe haft lyst til at prøve denne opskrift, som jeg fandt på nettet – og den var god! Der er citronsaft og -revet skal, marcipan, cremefraiche og 3 æg, foruden selvfølgelig smør, sukker, mel og natron.

Opskrift på Muffins med chokolade, nødder og kokos

muffins 2

2 æg, 150 gram farin, 2 tsk vaniljesukker, 100 gram smør, 75 gram grofthakkede hasselnødder, 100 gram grofthakket mørk chokolade, 100 gram kokosmel, + papirforme.

Smørret smeltes og køles lidt af.
Æg og farin og vaniljesukker piskes godt sammen.

Vend nødder, chokolade og kokos i dejen, og til sidst det smeltede smør.

Fordel dejen i papirsforme, kun ca 3/4 op, da de hæver.

Bag kagerne i ovnen ved 180 grader ca. 15 min.

Køle dem af. Opbevares i kagedåse og kan også fryses.

De er go’e !

muffins

Vi har fællesspisning i aften i Byhaven, og denne gang er jeg én af de 2, der arrangerer, hvilket vil sige bestemmer, hvad kogekonen skal servere for os af dejlig mad, dækker bord og står for oprydning bagefter.

Jeg skulle bl.a. sørge for småkager til kaffen, men jeg er ikke så vild med færdigkøbte småkager, så jeg syntes, det var en god lejlighed til at bage selv – det gør jeg ikke så tit mere – så jeg ville prøve en ny opskrift, jeg har fået for nylig. Det er fra et ugeblad, og de er meget lækre: Muffins med kokosmel, hakket chokolade og hakkede nødder. De er rigtig lækre – og så er der for resten ingen mel i, så de kan også nydes af glutenallergikere – hvis der skulle være nogen af dem.

Indianer ragout = nostalgi

indianer ragout

Er der nogen, der kender “Indianer ragout” ?

Det er garanteret mere end 50 år siden, jeg har lavet det! Men lige pludselig passede det med, hvad jeg havde i huset. Og det smager helt, som jeg husker det! Dejligt!

Jeg har ingen anelse om, hvorfor det hedder “Indianer ragout”, men det var nok en typisk ret fra 50’erne, som passede fint til en familie med 4 børn og ikke så voldsomt mange penge – min far var selvstændig med en skobutik, der skulle arbejdes op.

Jeg kendte retten hjemmefra, men den passede altså også rigtig godt som spejdermad, lavet på bål. Og da jeg første gang som 16-17 årig havde ansvar for en pinselejr for min patrulje, som bestod af 8-9 piger i alderen 11 – 14 år, hvor vi lå i telt på en eng hos en bonde ikke så langt fra Kerteminde, hvor vi boede – ja så planlagde jeg, at vi skulle have Indianer ragout, tilberedt på bål.

Vi fik det også – men der var lige en omvej! For bondens hund kunne godt lugte det rå kød, og da vi skulle til at lave maden, havde den ædt kødet! ØV!

Jeg kan ikke rigtig huske, om mine forældre kom med en ny portion, eller om det var bondemanden, der skaffede det, men vi fik vores aftensmad som planlagt.

Det er meget enkelt:

“Indianer ragout”:
Et par grofthakkede løg svitses, det hakkede oksekød svitser med, til det har skiftet farve – ved ikke alt for stærk varme, en masse revne gulerødder tilsættes, derefter lidt vand, en lille dåse tomatpuré og krydderier. Jeg brugte salt, kværnet peber, kværnet hvidløgssalt og et drys tørrede “Örtegårdskrydderier”. Det skal simre ca 1 kvarter, så er det klar til at spise. Kartofler passer fint til, eller et stykke brød.

Ren nostalgi for mig! Og jeg også mad til i morgen.

Tomme frysediske

Hvad Søren er der sket her – tænkte jeg, da jeg var indkøb i Superbrugsen efter noget nemt til aftensmad?

Alle frysediske var næsten helt tomme! Det varerede lige et øjeblik, før jeg så skiltene, der sad over lågerne, der stod:

Pga omlægning af fryseafdelingen er der 50% på alle frysevarer fredag og lørdag – undtagen slagterens kød.

Dvs is, grøntsager, fisk, færdigretter osv var der 50% rabat på – så jeg kan da godt forstå, at der næsten ingenting var tilbage!

Jeg reddede mig nogle få, gode ting: Grønlandsk Bouillabaisse og 2 poser Grønlandske skalrejer – dejligt! De er nemlig bemærkelsesværdigt meget bedre en de pillede. Og jeg er god til at pille rejer.

Så nu skal jeg have Bouillabaisse med rejer og hellefisk + hvidløgsflutes m/ramsløg til aftensmad – det dufter godt!

Pinseferie i Blaavand

Så er vi hjemme igen efter en dejlig pinseferie i Blaavand hos kusinerne, en skøn gentagelse af de seneste 5 års tradition.

Det er Sørens 2 kusiner, som bor i deres pragtfulde sommerhus i hele sommerhalvåret…

blåvand…hvor både Diki og jeg er meget glade for at komme på besøg et par dage.

sommerhus

Der har vi været 1-2 gange hvert år lige fra 2004. Søren elskede at kommer derud og var der så sent som 1½ måned, før han døde, hvor han havde nogle gode dage.

Dengang var det vores Schæfer Whisky, der var med og nød det – han er endda blevet passet af kusinerne, mens vi var til en privat fest ikke så langt derfra.

Nu er det Diki, der er lige så glad for at komme derud.

Som tidligere blev jeg også denne gang inviteret ud at spise på Ho Kro, som er et skønt spisested.

appetizer spegepølse

Appetizer med en helt speciel spegepølse mm

asparges

Hvide asparges – kogte + grillede – med vadehavsrejer, hytteost og ramsløgcreme

kalv

Langstidskogt + grillet kalvefilet og kalvebrissel med majroer, æbler, rysteribs, forårsløg og calvados sauce

rabarber

Rabarber serveret som syltet, fromage og marengs (de bittesmå lyserøde), is, skovsyre og ahornsirup.

ho kro

Det var bare så hyggeligt og helt vidunderlig mad!

Den søde værtinde sagde, at Diki gerne måtte komme med ind, men det er ikke alle, der synes om hunde i en restaurant, og han er sød til at ligge og vente i bilen.

Det var ikke det bedste vejr til at være i sommerhus, men vi fik da både vores sædvanlige “shoppetur” i Blaavands mylder af mennesker og dejlige butikker, samt nogle timer i sol på terrassen – så jeg har faktisk fået farve! (og lidt nyt tøj og lækre sko!)