Glad!

Man kan da kun være glad, når har lov at være den, der i samme måned ekspederer ikke bare én men 2 store læs puttetæpper, som skal glæde nogle børn, der trænger til lidt ekstra omsorg!

Den 1. september afleverede jeg 50 tæpper på Julemærkehjemmet Kildemose v/Frederiksværk – og i dag kørte jeg sammen med Birgith, som er en meget flittig og dygtig tæppetante, til Fjordmark i Kollund med 31 puttetæpper.

Det er altid så hyggeligt at gæste Fjordmark, vi bliver budt på en kop kaffe, en ostemad på grovbrød og nogle lækre, sunde “snacks”. Og så får vi en hyggelig snak med forstander Vibeke, som fortæller sjove oplevelser, ikke bare med børnene, men også med sponsorer og gæster (de har MANGE gæster til kaffe el. spisning), som spytter i den “bøsse”, der driver hjemmene!

Tæpperne bliver pakket ud af nogle børn i deres hal og bredt ud på gulvet, hvor man kan fotografere dem oppe fra den svalegang, hvor motionsredskaberne står.

Børnene er meget interesserede i de forskellige tæpper, og jeg lover, at der er stor forskel på, hvad de synes bedst om! De vil også gerne vide, hvilke tæpper, vi selv har syet. I dag var der ét tæppe, jeg helt selv har syet, men også mange, som jeg har haft en finger med i, enten syet blokke sammen eller syet lukkekant på (mange!).

Og Birgith havde syet disse 2 flotte tæpper færdige, som andre har påbegyndt:

Blokkene til dette tæppe er syet og quiltet af en nu afdød patchworker, hvis veninder syntes, det skulle være puttetæppe. Birgith har føjet det sammen med en særlig teknik og har syet kanter på – det er da blevet flot!

Dette tæppe består af blokke, syet af én, vi ikke har navn på, og dem har Birgith føjet sammen med samme teknik, hvor de smalle strimler binder tæppet sammen bå for- og bagside samtidig.

Der verserer indimellem nogle misforståelser omkring tæpperne: “Får de lov at beholde tæpperne – jeg troede, de kun havde dem, mens de bor på hjemmet!”

“Sætter børnene pris på tæpperne?”

I går fik jeg dette spørgsmål: “Kan I blive ved med at komme af med tæpperne?” – Altså, da var jeg lige målløs et øjeblik! Jeg spurgte, om spørgeren var klar over, hvor mange børn, der har ophold på et julemærkehjem? – Nej, det vidste hun ikke, og da jeg fortalte, at det nu er 1.000 børn om året, og at de alle får et “puttetæppe” = et patchworktæppe, stort nok til, at det kan følge dem resten af livet – ja, så var det hende, der blev målløs, det havde hun ikke forestillet sig!

Vi håber, at det kan fortsætte med at være muligt at give hver af de 1.000 børn et personligt, fint tæppe! Men det vil selvfølgelig være usikkert, om der fortsat er så mange, der vil være med.

Lang vej rundt med maskesting

Det skal nok blive godt – og sådan en regnsvejrsdag er perfekt til “nusse-arbejde”.

Jeg besluttede for nogle dage siden at trække en tråd og strikke min “Bolette” længere.

Det har jeg gjort – og nu skal den sys sammen igen-

– med maskesting. Det går stille og roligt, og jeg tror ikke, det bliver synligt.

Til gengæld tror jeg, det bliver rigtig godt med de ekstra cm. (Farveforskellen skyldes kameraet, det kan godt drille, det er øverste billede, der kommer nærmest virkeligheden.)

Projekt Puttetæppers 20 års jubilæums udstilling.

Se her fra første-dagen:

træf 13Alle 21 mønstre fra de 20 år er syet op i 22 tæpper, som er hængt op i et meget flot lokale – desværre lidt afsides, så vi håber, at flere vil finde os, vi vil jo gerne vise udstillingen frem.

træf 12 træf 11 træf 10 træf 9 træf 8 træf 7 træf 6 træf 5 træf 4 træf 3 træf 2Heldigvis finder tæppetanterne os, og de kommer som altid med favnen fuld af skønne tæpper.

Det er tæppetanter, der har syet de 22 tæpper, som efter jubilæummet bliver givet til børn på julemærkehjem.

Styregruppen har syet en ny Sampler i blåt med blokkene for de sidste 10 år som supplement til Sampleren i rødt fra 2007 med blokke for de første 10 år.

Kreativ hukommelse?

Kan man kalde det kreativ hukommelse, når det er billeder, der ligger inde i baghovedet?

Som f.eks. når jeg ser sådan et dejligt billede af 8 børn, der i forbindelse med afslutningsfesten efter 10 ugers ophold får deres puttetæppe – det har nu fundet sted på netop dette julemærkehjem Kildemose i Ølsted i 20 år!

Så kigger jeg sommetider på billedet og prøver at huske, om jeg har set tæpperne, eller billeder af tæpperne før, og hvem, der har syet dem.

Det er så også i den forbindelse, jeg husker mig selv på, at nogle af de flittige tæppetanter afleverer tæpperne uden at vi ser et billede. Det er helt OK, det er bare sjovt, når vi kan vise alle tæpperne på Projekt Puttetæppers egen hjemmeside og galleri.

Men jeg synes, det er spændende at finde ud af. Vi syr nu ca. 1000 tæpper om året, så øvelsen er omfattende! Af og til er det selvfølgelig tæpper, som hjemmet har modtaget for nylig, og det gælder f.eks. det blå tæppe foroven, som er så karakteristisk, at det hurtigt springer i øjnene i et indlæg med tæpper fra Virginia Raynolds Laursen.

(Rul ned i de indlæg, jeg linker til.)

Tæppet til højre i bagerste række fandt jeg også, det er syet af Annalise Berthelsen

Men jeg skulle grave i hukommelsen noget længere tilbage, før jeg fandt nr 2 fra højre i bagerste række – jeg vidste, at jeg kendte det tæppe, for jeg har haft det liggende som en for smal UFO – og så faldt 10-øren, for mange af de UFO’er, jeg modtager, som der skal gøres noget ved, før de kan quiltes, henter Kirsten Larsen – og der var den! Jeg skulle godt nok et helt år tilbage, men det skyldes, at man på Kildemose udvælger blandt tæpperne netop det helt rigtige tæppe, der passer til det enkelte barn! Derfor vil de også gerne have et lille “lager” af tæpper hele tiden.

Det samme gjorde sig gældende med det store tæppe, nr 2 fra venstre i første række, som Esther Olesen har syet af årsblokke fra 2014, som mange forskellige har syet og sendt til os.

De andre hjem har andre måder at give tæpperne på, men på Kildemose har man gjort sådan i alle 20 år, og børnene får en lille historie sammen med tæppet om, hvorfor tæppet helt unikt er udvalgt til netop hende/ham! De ved det godt hele tiden, og de har jo set alle de andre flotte tæpper, så de er altid meget spændte på, hvilket tæppe, de får! Det kommer på den måde til at få en helt særligt betydning for dem og bliver en del af et dejligt minde!

De andre tæpper har jeg ikke fundet endnu, men jeg ved, at tæppetanterne også glæder sig, når de genkender deres tæppe sammen med modtageren!

 

 

Shopping

Selv om det er meget varmt at gå inde i byen, har vi været på shopping i Malaga både i går og i dag – vi forsøger at komme derind, når det ikke er alt for varmt, men det svært.

I går var vi på havnen, hvor der er meget flot med lystbåde og store krydstogtskibe, samt masser af butikker og restauranter af enhver slags.

Der er svalt i butikkerne, så det gjorde ikke så meget, at begge de unge mennesker prøvede sko i et par timer! Det var nu kun Christian, der fandt nye sko.

Men vi fik alle lækker frokost:

Senere gentog Christian og Christina succes’en fra for 2 år siden, hvor de fik en tur på Seg Way – hold da op, de var rutinerede i forhold til resten af holdet, de deltog med!

Der var nogle stive ben, kunne vi se fra vores plads udenfor en lille café, hvor vi drak kaffe.

Efter deres tur var vi inde i en lille (troede vi) butik, som Christian havde spottet (bag Christina på øverste billede). Det viste sig at være en stort spillehal og butik for nørder indenfor spil, figurer mm til diverse serier og film. Vi var nær aldrig kommet derfra! Men det var en gratis omgang, for priserne var helt vildt høje!

Og i dag fik vi “piger” alle 3 købt lige præcis den taske, vi drømte om og har kigget efter på alle vore shoppingture! Det lykkedes i det kæmpestore indkøbscenter El Corte Inglés i Malaga, hvor der er indkøb og meget store rabatter i øjeblikket.

Så det blev til mærkevarer: en lille sort GUESS læder backpack til Christina, en Calvin Klein læder taske + pung i mellemblå til svigerdatteren (det var liige den, hun ønskede sig i fødselsdgsgave!), og en mørkeblå Michael Kors læder skuldertaske til mig! Uha, uha, sikke priser, hvis der ikke var rabat på!

Nu skal vi kun shoppe lidt specialiteter – mandler, oliven, olie og den slags + i sidste øjeblik på mandag frugt og avocadoer.

Mezquita-Cathedral of Córdoba

Foto: Christian Schrøder

Endnu en meget varm dag – og en stor oplevelse, da vi besøgte et af de mest besøgte og populære turistmål i Europa:

Mezquita-Cathedral of Córdoba.

Katedralen er helt utrolig smuk med utalligt smukt inventar og hellige genstande. Men det mest spændende er historien bag, idet den oprindeligt var en muslimsk moské, som tog ca. 100 år at bygge. Derfra stammer de 800 søjler og buerne i loftet.

Inden moskeen var færdigbygget blev muslimerne forvist fra Spanien i 1200-tallet, og den blev bygget om, idet der i midten blev bygget en katolsk katedral, og katolske relikvier rykkede ind overalt.

Broen, som vi gik over, er endu ældre og romersk, Torre de La Calahorra.

Helheden er overvældende, og der valfartes fra hele verden dertil, det var meget tydeligt, at de besøgende kom langsvejs fra. Der var bl.a. mange kinesere og japanere.

Foto: Christian Schrøder

Det var ikke den store fornøjelse at stille op til fotografering i de 35 gr., vi kunne “nøjes” med i dag:

Foto: Christian Schrøder

Foto: Christian Schrøder

Her i Spanien føler sønnen sig “diskrimeret”. for i lighed med børn og studerende kommer han gratis ind eller til ½ pris i kørestol!

Foto: Christian Schrøder

Foto: Christian Schrøder

Foto: Christian Schrøder

Foto: Christian Schrøder

  

Foto: Christian Schrøder Ja, sådan kan man også fotografere et smukt loft!

Og lyset fra mosaikruderne kan ændre et ellers ordinært menneske!

 

I går tog jeg en hviledag herhjemme, i dag var det Christina, der var træt og lidt småsløj, så vi var kun 4, men jeg er glad for, at jeg fik den oplevelse! Og igen var det en smuk køretur gennem bjergene på god motorvej.

Dejlige nyheder

Fra Julemærkehjemmet Fjordmark har jeg fået dejlige nyheder i dag!

Restaurant Bind i Kollund har afholdt den årlige støttemiddag for julemærkehjemmet, hvor leverandørerne giver madvarerne og vin ad libitum, forskellige kendte mennesker f.eks. borgmesteren og forstanderen fra julemærkehjemmet serverer, og deltagerne har den store pung med hjemmefra!

Forskellige tæppetanter har nu i nogle år skænket specielle tæpper til salg på auktion. Auktionen har også mange andre gaver, og det hele skulle gerne give en god indtægt til drift af julemærkehjemmet.

I år har hele arrangementet givet 315.075 kr!!!

Og med stor tilfredsstillelse kan det noteres, at disse tæpper er solgt rigtig godt:

Meget smukt vægtæppe, syet af Sussan Skov-Petersen, solgt til 2.200 kr

Et flot vægtæppe mere fra Sussan Skov-Petersen til samme pris, 2.200 kr

Smukt sengetæppe,quiltet af Bodil, Beo Beo, som har fået det af en kunde, som gerne ville give det til formålet. Solgt på auktion for 5.500 kr – det er virkelig en god pris! Beo Beo har doneret bagsidestof og mellemfor.

Og endelig det helt specielle tæppe (som er så svært at fotografere!), syet af Birgith Lorenz, med det, jeg kalder optisk bedrag – firkanter på flere hold i “Color Wash”-teknik.
Salgsprisen kom op på 7.000 kr – det bliver Birgith glad for at høre!

(Det er jeg jeg så vild med, at jeg er begyndt på et i samme mønster!)

Tæppetante-træf 2017 II

Projekt Puttetæppers “Mor” = Birgit Glüsing, som sammen med sin søster Marianne fandt på at sy tæpper til børn på julemærkehjem i 1997, da de havde mættet deres familier og omgangskreds med patchworktæpper, men havde appetit på at sy mere, deltog for første gang i Tæppetante-træf. Det var en stor glæde for hende at se, hvordan det har udviklet sig, selv om det fra starten kun var tænkt at have ét julemærkehjem, Kildemose i Ølsted, som mål.

Ingen havde forestillet sig, at det kunne udvikle sig fra ca. 100 tæpper pr. år til 1.000 tæpper, som det bliver i jubilæumsåret 2017!

Birgit har holdt utallige foredrag i sit liv og kan stadig fængsle en forsamling! Det var spændende at høre om optakten og hele historien om de første 10 år, krydret med billeder og anekdoter om den vanskelige start, hvor der ikke var forståelse hos alle for, at man skulle sy fine patchworktæpper til børn!

Ligeledes var det utroligt spændende at høre forstander Vibeke Sørensen fra Julemærkehjemmet Fjordmark fortælle om børnene, og de vanskeligheder, de enkelte børn slås med! Mange rørerende eksempler på, hvad børnene kommer med, både rørende, sørgelige og morsomme. Vibeke fortæller så godt, at mange sad med tårer i øjnene skiftevis med latter – og det giver endnu mere lyst til at gå hjem og sy flere tæpper!

Vibeke fortæller også om det store arbejde, det er at skaffe penge til driften af hjemmene, som ikke får offentlig støtte! I den forbindelse hjælper vi med at forære tæpper, som må sælges på auktioner i forbindelse med velgørenheds arrangementer, f.eks. tæpper, der er for små eller for store til at være puttetæpper. De kan give ret store beløb, når mennesker med penge på lommen kommer til en gourmet middag, hvor både mad og drikke er sponseret! Så kommer de store penge op af lommerne!

Sådan et tæppe har vi netop modtaget! Med tilladelse til at sælge det. Det er et utroligt smukt sengetæppe – alt for stort til puttetæppe – som er syet af en dame, der har mistet sin mand: det skulle have været DERES sengetæppe! Bodil fra Beo Beo har quiltet tæppet flot, og nu syr Birgith Lorenz lukkekant på, så bliver det færdigt inden den årlige velgørenhedsmiddag på Restaurant Bind i Kollund.

Alle disse tæpper derimod, bliver gaver til børnene, og de fleste blev allerede i går pakket i nogle af deltagernes biler og sendt af sted til hjemmene!