Ih hvor jeg dovner!

Jeg må have trængt til at lave ingenting efter travlheden op til Jul! For jeg laver ingenting – ikke engang blogger (næsten)!

Jo, jeg strikker, og jeg leger med min nye boks til TV’et. Den gamle fjernbetjening havde længe været i stykker, og endelig fik jeg mig taget sammen til at spørge efter en ny i YouSee-butikken, hvor de spurgte, om jeg så ikke ville have en ny boks, der ovenikøbet er billigere pr måned end den gamle.

Den ny boks giver mange flere muligheder for at se gamle udsendelser og film, og den er nemmere at betjene, f.eks. til optagelser af programmer. Den kan også optage 5 programmer samtidig! Så det prøver jeg af i disse dage, hvor der er en masse at vælge imellem.

Og det strikker jeg sokker til!

Bagsiden er, at jeg ikke rejser mig så tit, som jeg gjorde, da jeg ikke havde en fjernbetjening!

I familiens skød

Søster Gitte og jeg har haft en dejlig dag! Først hentede hun sin bagage, der endelig var dukket op – kufferten havde fået fugt, så en del af indholdet måtte hænges til tørre eller vaskes! Hvordan det har kunnet ske – tjah det ved formentlig kun en fra flyselskabet! Men heldigvis var der ikke noget, der havde taget skade, heller ikke gaverne. Jeg har fået mine fine gaver, og resten af familien får deres, når vi holder fest på lørdag i Kerteminde.

Hun kunne lige nå at hente dem, før vi skulle til audiolog i Middelfart. Og det blev en god oplevelse! Det tog 2 timer, hvor audiologen afprøvede flere forskellige apparater, og de 2 i fællesskab fandt frem til det rigtige. Det er nu udlånt indtil mandag, hvor min søster skal derover igen for evt. korrektion og betaling! Det er da flot!

Vi aflagde visit hos ældstesønnen til kaffe og blev også inviteret til aftensmad, som svigerdatteren og jeg lavede i fællesskab, mens værten og hans moster tog en ordentlig snak om mange forskellige ting.

20160615 gitte

Det blev til “Appelsin-karbonader” med ris, som vores Mor har lært os at lave, og som stadig er en livret i familien. Det var meget hyggeligt, og Moster Gitte (i midten) var glad for at træffe dem efter så mange år og lære børnene at kende.

Ork, der er meget mere i vente!

Ladby-broderierne

Jeg var på en dejlig udflugt med Lillebælt Quilterne til Fyn i går – i regnvejr – men skidt med det, vi kørte i bus. Vi besøgte først Ladbyskibet og -museet, hvor vi fik en fin forevisning af “Ladby-broderierne”, som der arbejdes på – det tager mange år! Det er et flot initiativ, hvor nogle meget entusiastiske kvinder broderer en historie om vikingerne, delvis egen fantasi, dels historisk.

ladby 1

Det har været en stor proces, hvor de har prøvet sig frem og har studeret Bayeux broderierne i Frankrig, importeret tyndt, plantefarvet uldgarn, men senere selv har fået mange flere farver indfarvet i DK. Teknikken til broderierne er helt speciel, men virker fantastisk. Én af dem tegner motiverne på hørlærred, og andre broderer.

ladby 2

Der er utroligt mange detaljer, og vi fik vist, hvordan de forskellige virkninger fremkommer.

ladby 3

Og der er både store og meget, meget små motiver.

ladby 4

Det er utroligt spændende, og vi fik en rigtig levende beretning om hele historien…

ladby 5

som går helt op til nutiden.

ladby 7Der er lavet masser af prøver forud for hver del ….

ladby 6

..og se nu, her er noget, vi kender: en Danewood quilteramme, som bliver brugt som broderiramme!

Vi fortsatte udflugten til Kirkeladen i Mesinge, nord for Kerteminde – desværre kørte vi kun igennem min hjemby, men et lille kig fik jeg da, og det var hyggeligt at gense hele egnen, hvor jeg har færdedes som helt ung, inden frokosten i Kirkeladen, som var rigtig lækker i hyggelige omgivelser.

Vi havde selvfølgelig et mål mere – en rigtig god patchworkbutik, som der var sat 2½ timer af til!!!

Opskrift på “Julefranskbrød”

Jeg er blevet spurgt om opskriften på det “julefranskbrød”, som i mange år har været en familietradition, og som jeg – og før mig: min mor – bagte Juledags morgen tidligt. Det er muligt, at man kan lave dejen aftenen før, men ingen af os har prøvet.

Det er lidt sødt, men man kan bruge mindre sukker, og svagheden er, at det bliver hurtigere tørt end andre brød, på grund af æggene, men fordi det smager så godt, bliver det også hurtigt spist!

Jeg har ingen anelse om, hvor opskriften kommer fra, min original opskrift har jeg i håndskrevet form, som min mor enten gav mig med til Grønland i 1962 eller sendte til mig. Jeg husker, at første gang, jeg bagte det, var til min fødselsdag i juli 1962, hvor jeg havde inviteret min senere ægtemand og hans ven til eftermiddagskaffe, og jeg havde problemer med dejen, for der stod 5 dl mælk, og det er alt for meget, så jeg måtte pøse mere og mere mel i, for at få det til at slippe hænderne. Jeg havde ingen røremaskine dengang, det gjorde det ikke nemmere! Jeg har tilrettet opskriften, så det passer, men det er en ret lind dej, så jeg kommer lidt mel på bordet, når den skal formes.

God fornøjelse!

Julefranskbrød (2 stk.)

3 dl mælk
125 gr. margarine el. smør
50 gr gær
1 spsk sukker (kan udelades)
1 tsk salt
650 gr. mel (+ lidt på bordet)
2 æg

Mælk og margarine varmes meget svagt (”lillefingervarmt”) sammen, hældes i en skål.
Gær opløses heri (først når temperaturen er lunken)
Det halve af melet røres i.
De 2 æg piskes sammen med en gaffel, lidt gemmes til pensling, resten æltes i dejen.
Derefter æltes resten af melet, salt og sukker i. Æltes grundigt.
Dejen skal være samlet og smidig, men blød.

Dejen hæver ½ time tildækket, og deles derefter deles den til 2 brød, som æltes lidt sammen og formes, lægges i 2 forme, smurte eller forede med bagepapir.

Brødene efterhæver ½ time, pensles med æg og bager ½ time ved 200 grader, de skal være brune og sprøde. Tages straks ud af formene og afkøler på en rist.

(Mormor Elses, muligvis Oldemor Louises, opskrift)

Kreative dage i Fredericia

Jeg var på en hurtig visit i morges på den stand, som Dansk Patchwork Forening har på Kreative dage i Fredericia. Jeg havde lovet at hjælpe med et tæppe til at pynte op med – kun ét, havde de bedt om. Men jeg ærgrede mig over, at jeg ikke havde taget flere med, for det så da for tomt ud – så jeg kunne lige nå at køre hjem og hente nogle flere! Det pyntede – og jeg tror også godt, de kunne se det. For selv om det er en beskeden stand, så må der jo godt være noget at kigge på!

Der kom et hold lokale patchworkere, som sidder der i dag og syr, og så vidt jeg har forstået, kommer der andre lørdag og søndag.

Søndag deltager jeg, hvor jeg vil demonstrere japansk foldeteknik.

Det er godt nok en kæmpe stor messe med alt muligt til kreative sysler – man skal have god tid for at se det hele. Flot!

Opskrift på Muffins med chokolade, nødder og kokos

muffins 2

2 æg, 150 gram farin, 2 tsk vaniljesukker, 100 gram smør, 75 gram grofthakkede hasselnødder, 100 gram grofthakket mørk chokolade, 100 gram kokosmel, + papirforme.

Smørret smeltes og køles lidt af.
Æg og farin og vaniljesukker piskes godt sammen.

Vend nødder, chokolade og kokos i dejen, og til sidst det smeltede smør.

Fordel dejen i papirsforme, kun ca 3/4 op, da de hæver.

Bag kagerne i ovnen ved 180 grader ca. 15 min.

Køle dem af. Opbevares i kagedåse og kan også fryses.

Indianer ragout = nostalgi

indianer ragout

Er der nogen, der kender “Indianer ragout” ?

Det er garanteret mere end 50 år siden, jeg har lavet det! Men lige pludselig passede det med, hvad jeg havde i huset. Og det smager helt, som jeg husker det! Dejligt!

Jeg har ingen anelse om, hvorfor det hedder “Indianer ragout”, men det var nok en typisk ret fra 50’erne, som passede fint til en familie med 4 børn og ikke så voldsomt mange penge – min far var selvstændig med en skobutik, der skulle arbejdes op.

Jeg kendte retten hjemmefra, men den passede altså også rigtig godt som spejdermad, lavet på bål. Og da jeg første gang som 16-17 årig havde ansvar for en pinselejr for min patrulje, som bestod af 8-9 piger i alderen 11 – 14 år, hvor vi lå i telt på en eng hos en bonde ikke så langt fra Kerteminde, hvor vi boede – ja så planlagde jeg, at vi skulle have Indianer ragout, tilberedt på bål.

Vi fik det også – men der var lige en omvej! For bondens hund kunne godt lugte det rå kød, og da vi skulle til at lave maden, havde den ædt kødet! ØV!

Jeg kan ikke rigtig huske, om mine forældre kom med en ny portion, eller om det var bondemanden, der skaffede det, men vi fik vores aftensmad som planlagt.

Det er meget enkelt:

“Indianer ragout”:
Et par grofthakkede løg svitses, det hakkede oksekød svitser med, til det har skiftet farve – ved ikke alt for stærk varme, en masse revne gulerødder tilsættes, derefter lidt vand, en lille dåse tomatpuré og krydderier. Jeg brugte salt, kværnet peber, kværnet hvidløgssalt og et drys tørrede “Örtegårdskrydderier”. Det skal simre ca 1 kvarter, så er det klar til at spise. Kartofler passer fint til, eller et stykke brød.

Ren nostalgi for mig! Og jeg også mad til i morgen.

Livretter

Mon ikke de fleste har en livret eller flere? Det har vi i hvert fald i vores familie – og det er ikke nødvendigvis den samme!

Da yngstesønnen ringede hjem, mens jeg var ved at lave mad, og vi snakkede, mens jeg skramlede lidt med panden, spurgte han, hvad jeg skulle have at spise i dag?

“Nøj, kan jeg nå det, hvis jeg kører nu?”, spurgte han (fra Brøndby!) “det er jo en af mine absolutte livretter! – og jeg får det aldrig, fordi min kone ikke er så vild med det.”

Nej, han kunne jo nok ikke nå det, så det måtte jeg spise alene (og en lille bitte smule i Dikis skål).

Jeg har fået “Appelsin-karbonader” med ris. Kender du det?

APPELSIN KARBONADER

Hakket svinekød eller svine/kalvekød, blandet med en håndfuld rosiner og revet skal af 1 – 2 vaskede appelsiner, vendt i rasp og stegt på panden i det fedtstof, du foretrækker.

Karbonaderne holdes varme, mens panden koges af med saften af appelsinerne, evt.  flere appelsiner + 2 – 4 dl fløde. Simrer 5 minutter.
Smages til med salt og peber og tilsættes lidt kulør.

Serveres med løse ris.

Og der var ingen rosiner i Dikis portion, det kan hunde ikke tåle.

Opskrift på engelsk orange marmelade

orangemarmelade detailEngelsk orange marmelade

2 grapefrugter
4 appelsiner
2 citroner
2 limefrugter
– vaskes grundigt og skæres på tværs i tynde skiver (evt. halve) incl. skaller.
På grapefrugten fjernes kerner og de hvide ribber.
Frugten lægges i en krukke eller en gryde og dækkes med vand, ca 2 gange så meget, som frugten fylder.
Står tildækket natten over.
Koges 10 minutter næste dag og står igen tildækket til tredie dag, hvor det koges 2 timer.
Derefter tilføjes samme mængde sukker som den kogte frugt (måles).
Kog med sukker indtil det begynder at stivne – op til 2-3 timer. Hæld en teskefuld op på en kold tallerken og se, om det bliver geléagtigt. Så er det færdigt.

Hældes på glas, der er skyllet let med Atamon.

Har en dejlig karamelagtig smag af orangefrugter + lidt bittert fra skallerne.

Også denne opskrift ;-)

Jamen jeg er ikke karrig med mine opskrifter, så småkagerne må også gerne vandre videre. Jeg er glad for at kunne fortælle, at mine naboer syntes MEGET godt om dem! Og kogekonen ville gerne have opskriften, så det må da være ros!

Her kommer den, den er nem, og det er absolut et plus, hvis man bruger smør! De bliver meget sprøde, nærmest skøre, så vær forsigtig, når man lægger dem i en dåse. Så kan de holde sig længe – hvis de ikke bliver spist hurtigt altså!

småkager

”Sukkerbagerens favorit”

250 gr. Smør
2½ dl sukker
1 tsk vanillesukker el. korn fra 1 stang vanille
4 ¾ dl hvedemel
200 gr. Hasselnøddekerner, groft hakkede 

Rør smør og sukker godt sammen, tilsæt vanillesukker el. vanille sammen med lidt sukker

Bland mel og nøddekerner i.

Form dejen til ruller ca. 3 cm i diameter. Læg dem køligt mindst 1 time, og skær rullerne i skiver med en skarp kniv. Bag dem v/175 grader 7 – 10 minutter. Hold øje med dem, de flyder lidt ud og skal være lysebrune og sprøde.