Skjorte-/pyjamastæppe

Jeg har længe haft lyst til at afprøve mit mønster “Kinesiske møller” i større format – for hvor mange vægtæpper kan man finde plads til?

Så nu har jeg syet et dejligt puttetæppe til et barn på et julemærkehjem i stoffer fra genbrugsskjorter og en pyjamas. Blokkene er lavet større, og pyjamassen er brugt til kanter.

Det har været nødvendigt at quilte “møllerne” lidt mere end sædvanligt, med skjorteknapper, så det kan holde til brug. Og udenom “møllerne” har jeg quiltet normalt på maskine.

Jeg er godt tilfreds og kan godt finde på at afprøve andre måder at bruge det mønster.

Det ene efter det andet

I går var Laila blevet færdig med et puttetæppe, som hun selv har syet, af countrystoffer – hendes egne og vistnok også nogle, hun har fået af mig.

Laila er jo ellers den, der quilter mange puttetæpper, som andre har syet og afleveret som “top” = overside af et tæppe. Projekt Puttetæpper søger nogle fonde om penge til mellemfor til disse “UFO’er”, som vi kalder dem, og bagsidestoffer, så quilter Laila, og jeg syr lukkekant på. Det samarbejde fungerer rigtig godt.

Men dette puttetæppe er ét som Laila selv har syet fra ende til anden + quiltet. Det er virkelig smukt og i efterårsfarver, kan det blive bedre?

Og nu har jeg så lige hentet et mere, som Laila har quiltet i dag (billede senere), som jeg nu syr lukkekant på – og sådan kan vi blive ved!

Der er mange andre end Laila, der gør UFO’er færdige – uden dem kunne vi ikke tage imod så mange ufærdige tæpper, men der er heldigvis nogle super flittige tæppetanter, som på den måde gør det muligt, at hver eneste barn, der har et ophold på et julemærkehjem, får sit helt eget tæppe. Vi ved, at det betyder utroligt meget for børnene, så det er dejligt at kunne!

Glad!

Man kan da kun være glad, når har lov at være den, der i samme måned ekspederer ikke bare én men 2 store læs puttetæpper, som skal glæde nogle børn, der trænger til lidt ekstra omsorg!

Den 1. september afleverede jeg 50 tæpper på Julemærkehjemmet Kildemose v/Frederiksværk – og i dag kørte jeg sammen med Birgith, som er en meget flittig og dygtig tæppetante, til Fjordmark i Kollund med 31 puttetæpper.

Det er altid så hyggeligt at gæste Fjordmark, vi bliver budt på en kop kaffe, en ostemad på grovbrød og nogle lækre, sunde “snacks”. Og så får vi en hyggelig snak med forstander Vibeke, som fortæller sjove oplevelser, ikke bare med børnene, men også med sponsorer og gæster (de har MANGE gæster til kaffe el. spisning), som spytter i den “bøsse”, der driver hjemmene!

Tæpperne bliver pakket ud af nogle børn i deres hal og bredt ud på gulvet, hvor man kan fotografere dem oppe fra den svalegang, hvor motionsredskaberne står.

Børnene er meget interesserede i de forskellige tæpper, og jeg lover, at der er stor forskel på, hvad de synes bedst om! De vil også gerne vide, hvilke tæpper, vi selv har syet. I dag var der ét tæppe, jeg helt selv har syet, men også mange, som jeg har haft en finger med i, enten syet blokke sammen eller syet lukkekant på (mange!).

Og Birgith havde syet disse 2 flotte tæpper færdige, som andre har påbegyndt:

Blokkene til dette tæppe er syet og quiltet af en nu afdød patchworker, hvis veninder syntes, det skulle være puttetæppe. Birgith har føjet det sammen med en særlig teknik og har syet kanter på – det er da blevet flot!

Dette tæppe består af blokke, syet af én, vi ikke har navn på, og dem har Birgith føjet sammen med samme teknik, hvor de smalle strimler binder tæppet sammen bå for- og bagside samtidig.

Der verserer indimellem nogle misforståelser omkring tæpperne: “Får de lov at beholde tæpperne – jeg troede, de kun havde dem, mens de bor på hjemmet!”

“Sætter børnene pris på tæpperne?”

I går fik jeg dette spørgsmål: “Kan I blive ved med at komme af med tæpperne?” – Altså, da var jeg lige målløs et øjeblik! Jeg spurgte, om spørgeren var klar over, hvor mange børn, der har ophold på et julemærkehjem? – Nej, det vidste hun ikke, og da jeg fortalte, at det nu er 1.000 børn om året, og at de alle får et “puttetæppe” = et patchworktæppe, stort nok til, at det kan følge dem resten af livet – ja, så var det hende, der blev målløs, det havde hun ikke forestillet sig!

Vi håber, at det kan fortsætte med at være muligt at give hver af de 1.000 børn et personligt, fint tæppe! Men det vil selvfølgelig være usikkert, om der fortsat er så mange, der vil være med.

Når nogen rydder op…

…kan det komme Projekt Puttetæpper til gode!

En af vore flittige tæppetanter, Lisbeth Lau Adrian, Køge, har modtaget en stor donation fra Jette Nielsen, Skensved, som har ryddet op!

180917 donation fra jette nielsen 13 store bæreposer og en IKEA pose fyldt med dejlige stoffer og UFO’er!

180917 donation fra jette nielsen 2Sikke mange tæpper, der kan blive af det!

180917 donation fra jette nielsen 3Fantastisk! Tak Jette Nielsen!

Uden disse donationer fra forskellig side kunne det ikke lade sig gøre, at “vi” = Projekt Puttetæpper syr nu 1.000 dejlige patchworktæpper til børn, der har ophold på et julemærkehjem!

Find tæppet!

Engang imellem, når vi får et billede af børnene med det tæppe, de får som gave, prøver jeg, om jeg kan finde tæpperne på vores galleri

Det er slet ikke nemt! Af de 8 tæpper på billedet neden for fandt jeg de 7, men jeg måtte igennem 3 kvartalers tæpper! Og så kan jeg ofte huske dem, når jeg ser de større billeder. Det må være sjovt for dem, der syr dem, at gense deres tæppe med det barn, som har fået det.

Noget andet sjovt for mig er, at vi kan se, hvordan tæpperne bliver fordelt mellem de (foreløbig) 4 hjem. Der er ikke spor geografi i fordelingen i forholdet mellem den tæppetante, der har syet tæppet og det hjem, hvor barnet har været og har fået sit tæppe.

Og sådan skal det være!

Tæpper til 8 glade børn på Kildemose

8 glade børn har afsluttet deres 10 ugers ophold på Julemærkehjemmet Kildemose. Og i den forbindelse har de modtaget hver sit puttetæppe. På Kildemose har de en tradition om at udvælge tæpperne til hvert enkelt barn og give dem en lille historie om, hvorfor netop dette tæppe passer til det enkelte barn. Det gør tæppet meget personligt for barnet. Sådan har de gjort i alle 20 år, siden Projekt Puttetæpper startede.

Jeg var på Kildemose for 2 uger siden med 50 tæpper, og det er hyggeligt at gense nogle af dem! Jeg er sikker på, at der også er nogle tæppetanter, der glæder sig over dette billede!

Kul på!

Der er dage – og der er dage…

Nogle dage skal jeg trække mig selv op for at komme i gang – andre dage er der kul og energi på fra morgenstunden!

Sådan en dag har det været i dag!

4 “UFO’er” (syet af andre) er gjort klar i dag. De 2 med de små firkanter er quiltet af Laila, og i dag har jeg klippet dem til og lavet lukkekanter i passende farver, så de er lige til at sy på nu.

Det orange og det pink er toppe, vi har modtaget, men som manglede kanter, både for helhedens skyld og for størrelsen, så jeg har fundet stoffer på “lageret” (det er et godt lager ;-)), der passer i farverne, har syet dem på og strøget dem begge, så nu kan de blive quiltet. Som det ses har jeg lavet lukkekanten klar til det pink, det kunne blive ud af stykket, jeg havde, og nogle gange synes jeg, at kant og lukkekant skal være samme stof. De mønstrede stjerner ville blive “forstyrret”, hvis lukkekanten skulle være et helt andet mønstret stof.

I min frokostpause slog jeg græsplænen – den trængte stærkt efter al den regn.

Jeg er godt tilfreds med mig s elv!

2 helt forskellige tæpper færdige samtidig i Tekstilværkstedet.

Helle og jeg tog de allersidste sting på hver sin lukkekant samtidig i dag på Deptgården og kunne lige nå at fotografere, inden vi ville hjem.

Helles tæppe, som hun har syet til sin datter, er utroligt flot med stjerner af batikstoffer i mange farver, syet med “stamps”-teknik eller paper-piecing, som hun har øvet sig på med nogle dækkeservietter først. Helle har ellers altid syet i hånden “på amerikansk”, og altid i batik. For ½ år siden ville hun prøve noget nyt og kastede sig ud i paper-piecing med Laila som dygtig underviser. Det er blevet meget, meget flot!

Mit tæppe er – igen-igen – et puttetæppe og slet ikke “mit”, men et samarbejdstæppe! Anette i Støvring har syet toppen, som én af 9, Laila har quiltet, og jeg har syet kanter på.