Skjorte-/pyjamastæppe

Jeg har længe haft lyst til at afprøve mit mønster “Kinesiske møller” i større format – for hvor mange vægtæpper kan man finde plads til?

Så nu har jeg syet et dejligt puttetæppe til et barn på et julemærkehjem i stoffer fra genbrugsskjorter og en pyjamas. Blokkene er lavet større, og pyjamassen er brugt til kanter.

Det har været nødvendigt at quilte “møllerne” lidt mere end sædvanligt, med skjorteknapper, så det kan holde til brug. Og udenom “møllerne” har jeg quiltet normalt på maskine.

Jeg er godt tilfreds og kan godt finde på at afprøve andre måder at bruge det mønster.

Bogmærker i filt med elastik

Smart! Et flot bogmærke i filt med små broderier og sat fast på en bred elastik var en lille opgave, som Lillebælt Quilternes medlemmer kunne lave til syaften forleden.

Materialerne, vejledning og færdige bogmærker var lagt frem..

..og så kunne man selv gå i gang med et lille kit.

Jeg lavede ikke selv nogen (mine fingre er ikke så gode til småting mere), men her er et par eksempler på søde, færdige resultater, som blev lavet samme aften af nogle af dem, jeg sad sammen med, mens jeg holdt mig til den lukkekant, jeg var ved at sy (igen-igen!)..

Det ene efter det andet

I går var Laila blevet færdig med et puttetæppe, som hun selv har syet, af countrystoffer – hendes egne og vistnok også nogle, hun har fået af mig.

Laila er jo ellers den, der quilter mange puttetæpper, som andre har syet og afleveret som “top” = overside af et tæppe. Projekt Puttetæpper søger nogle fonde om penge til mellemfor til disse “UFO’er”, som vi kalder dem, og bagsidestoffer, så quilter Laila, og jeg syr lukkekant på. Det samarbejde fungerer rigtig godt.

Men dette puttetæppe er ét som Laila selv har syet fra ende til anden + quiltet. Det er virkelig smukt og i efterårsfarver, kan det blive bedre?

Og nu har jeg så lige hentet et mere, som Laila har quiltet i dag (billede senere), som jeg nu syr lukkekant på – og sådan kan vi blive ved!

Der er mange andre end Laila, der gør UFO’er færdige – uden dem kunne vi ikke tage imod så mange ufærdige tæpper, men der er heldigvis nogle super flittige tæppetanter, som på den måde gør det muligt, at hver eneste barn, der har et ophold på et julemærkehjem, får sit helt eget tæppe. Vi ved, at det betyder utroligt meget for børnene, så det er dejligt at kunne!

Puh ha, det gav sved på panden!

Nu fik jeg endelig syet kanter på mit “Syren og lavndel-tæppe”. Kanterne var noget, jeg skulle koncentrere mig om, for at få dem sat rigtig sammen, fordi det var rester i noget kortere stykker.

Og til sidst fik jeg problemer med at få hjørnerne til at se nogenlunde ud, så jeg var lige ved at stoppe – men det lykkedes! Nu skal det quiltes, men det bliver nok på long-arm-maskinen.

Patchwork i Viborg

Der er nogle patchworkere i Viborg, som 2 gange om året arrangerer en sy-sammen-søndag, hvor de låner lokale i en symaskinebutik incl kaffe/te hele dagen! Det arrangeres igennem en gruppe på Facebook, som Birgith ikke kan være medlem af, da hun ikke har en PC og dermed heller ikke er på Facebook 😉 ! Hun mener – med rette – det er en tidsrøver og vil hellere sy masser af flotte patchworktæpper, ikke mindst puttetæpper!
Men hvis der er plads, får hun lov at deltage sammen med mig, og det lykkedes igen i går, hvor vi kørte sammen fra Vejle til Viborg og havde en dejlig dag sammen med 30 andre patchworkere.

Alle syr på hver sit, mens snakken går, der bliver kun syet i hånden ved denne lejlighed.

Indimellem bliver der drukket te og kaffe, spist boller eller madpakke og til sidst kage!

Der deltager flere generationer i enkelte tilfælde, men generelt i alle aldre.

Der bliver også vist frem – både ufærdige og færdige ting, her knudequilter Karin på et puttetæppe, vi har modtaget i Projekt Puttetæpper, sådan ser hele tæppet ud:

Lise havde flere tæpper med

– og bagsiden:

Viborg Patchwork har syet dette søde puttetæppe.

Aase har syet det søde vægtæppe samt:

..alle de mange små hexagoner!

Henny har været på højskole og har syet puder og en løber af denim stof

Anita og Lise har også været på kursus og syet store tasker.

Diana er ved at sy et tæppe i japansk foldeteknik med hexagoner

Og Birgith viste os et specielt vægtæppe, som hun har syet med udgangspunk i en kalender for 1976:

Flittige Birgith syede lukkekant på et sengetæppe til et julemærkehjem, mens vi sad der, og det blev helt færdigt:

– her er bagsiden. Tæppet er syet af mange rester og monteret på den måde, at hver blok er quiltet for sig og føjet sammen med smalle strimler, det kaldes “Fix & færdig” eller “Quilt-as-you-go”.

Sikke en dag!

 

Fødselsdagssalg hos Bøgelund

Bøgelund Patchwork i Strib v/Middelfart holder et gevaldigt 20 års fødselsdags salg i disse dage, hvor tallet 20 går igen: 20% på alt i butikken (og ALT er meget!), og har en ny OUTLET i laden bag butikken, hvor der virkelig er knald på de gode tilbud:

20 kr pr meter for masser af dejlige stoffer!

Der er også hængt mange flotte tæpper op – modeller fra de 20 år, og nogle af dem kunne købes som kit til meget små penge!

Der var også masser af mønstre og sy-kits til små penge.

Den slags invitationer kan jeg jo ikke sidde overhørig, så sammen med Birgith var jeg på besøg i går for at købe især stoffer, der kan bruges som bagsider på tæpper – både puttetæpper og tæpper til privat formål.

Når stoffer i den gode kvalitet normalt koster omkring 140 kr pr. meter, så kan enhver se fordelen ved at købe 2-3 meter stof til en bagside for 20 kr pr. meter! Og det gjorde vi!

Inde i selve butikken var der 20% på alt, også på de stoffer, som i forvejen er sat ned til 50 kr pr. meter!

Der var også kaffe på kanden og fødselsdagskage, men vi havde næsten ikke tid!

Det var en udbytterig formiddag, og man kan nå det endnu i dag, indtil kr. 12.

Jeg er stadigvæk fristet – skal jeg tage derover igen?

Tak for kommentarer!

Det er meget hyggeligt og sjovt, når jeg får så mange kommentarer – både her og på Facebook, og jeg har nu puslet lidt med mulighederne.

Jeg er sammen med flere kommet frem til noget i denne retning. Måske skal den lyslilla tættest på den grønne væk, så den grønne, smalle kant kommer tæt på lavendlerne. Det skal jeg prøve i morgen. Og så kan den lyslilla måske være lukkekant.

Det er sjovt at lege! Også når nogle vil lege med!

Så langt – så godt

Jeg er godt tilfreds med det foreløbige resultat af mine “Hidden-nine-patch” blokke, syet sammen til en top.

Nu mangler kanter – og der er jeg gået i tænkeboks! De smukke lavendler, som jeg har planlagt at bruge, er måske for voldsomme?

Hidden Nine-Patch

Jeg var så heldig, for et stykke tid siden, at købe nogle meget smukke stoffer på tømme-ruller-tilbud hos HANNEs.

Og dem er jeg ved at sy et tæppe af med “Hidden-Nine-Patch” mønster, altså “en forsvunden nine-patch”

Her er en Nine-Patch blok, syet sammen..

..og skåret igennem på langs og på tværs..

..og drejet, så det får et helt andet udseende..

..og syet sammen! Her ligger 12 store blokke, klar til at sy sammen i morgen! Det er sjovt at lege!

Det stof, jeg ikke har brugt endnu, skal bruges til kanter.

 

 

Glad!

Man kan da kun være glad, når har lov at være den, der i samme måned ekspederer ikke bare én men 2 store læs puttetæpper, som skal glæde nogle børn, der trænger til lidt ekstra omsorg!

Den 1. september afleverede jeg 50 tæpper på Julemærkehjemmet Kildemose v/Frederiksværk – og i dag kørte jeg sammen med Birgith, som er en meget flittig og dygtig tæppetante, til Fjordmark i Kollund med 31 puttetæpper.

Det er altid så hyggeligt at gæste Fjordmark, vi bliver budt på en kop kaffe, en ostemad på grovbrød og nogle lækre, sunde “snacks”. Og så får vi en hyggelig snak med forstander Vibeke, som fortæller sjove oplevelser, ikke bare med børnene, men også med sponsorer og gæster (de har MANGE gæster til kaffe el. spisning), som spytter i den “bøsse”, der driver hjemmene!

Tæpperne bliver pakket ud af nogle børn i deres hal og bredt ud på gulvet, hvor man kan fotografere dem oppe fra den svalegang, hvor motionsredskaberne står.

Børnene er meget interesserede i de forskellige tæpper, og jeg lover, at der er stor forskel på, hvad de synes bedst om! De vil også gerne vide, hvilke tæpper, vi selv har syet. I dag var der ét tæppe, jeg helt selv har syet, men også mange, som jeg har haft en finger med i, enten syet blokke sammen eller syet lukkekant på (mange!).

Og Birgith havde syet disse 2 flotte tæpper færdige, som andre har påbegyndt:

Blokkene til dette tæppe er syet og quiltet af en nu afdød patchworker, hvis veninder syntes, det skulle være puttetæppe. Birgith har føjet det sammen med en særlig teknik og har syet kanter på – det er da blevet flot!

Dette tæppe består af blokke, syet af én, vi ikke har navn på, og dem har Birgith føjet sammen med samme teknik, hvor de smalle strimler binder tæppet sammen bå for- og bagside samtidig.

Der verserer indimellem nogle misforståelser omkring tæpperne: “Får de lov at beholde tæpperne – jeg troede, de kun havde dem, mens de bor på hjemmet!”

“Sætter børnene pris på tæpperne?”

I går fik jeg dette spørgsmål: “Kan I blive ved med at komme af med tæpperne?” – Altså, da var jeg lige målløs et øjeblik! Jeg spurgte, om spørgeren var klar over, hvor mange børn, der har ophold på et julemærkehjem? – Nej, det vidste hun ikke, og da jeg fortalte, at det nu er 1.000 børn om året, og at de alle får et “puttetæppe” = et patchworktæppe, stort nok til, at det kan følge dem resten af livet – ja, så var det hende, der blev målløs, det havde hun ikke forestillet sig!

Vi håber, at det kan fortsætte med at være muligt at give hver af de 1.000 børn et personligt, fint tæppe! Men det vil selvfølgelig være usikkert, om der fortsat er så mange, der vil være med.