Min julekalender dag 1

Spændende! Min egen julekalender, som jeg har købt hos Perchs Thehandel, og som indeholder 24 små dåser forskellig the.

perchs-julekalender

Den er både fiks og smart med de 3 “stabler” nummererede dåser, og selvfølgelig med indholdsfortegnelse på hver dåse!

perchs-julekalender-dag-1

Jeg skal nyde den første i aften!

2 tanker om "Min julekalender dag 1"

  1. Hej Hanne,
    Tillykke med din Julekalender. Den er helt i oejet kan man se, det er dig vel undt. Det lille ordsprog paa aesken minder mig om en bog jeg laeste for mange aar siden “For all the tea in China”. Den fortaeller historien om en skottisk opdagelsesrejsende og industriel spion paa dronning Victorias tid, der tog til Kina for at finde de steder, hvor den bedste the blev dyrket, stjaele nogle skud og bringe dem til Indien paa sit skib, for at bryde kinesernes monopol paa tedyrkning. Paa den tid havde den engelske overklasse opdaget tedrikken, og te var meget dyrt at koebe. Det lykkedes ham, og han grundlagde de foerste te plantager i Assam i det nordlige Indien.
    Det var en ikke ringe bedrift – alene det at faa planteskuddene, som han plantede i vaeksthus paa skibsdaekket, til at overleve. Den gang havde de kinesiske kejsere lukket totalt af for paavirkning fra andre lande, og specielt England, af begrundet frygt for at blive koloniseret. Saa blot det at traenge langt ind i Kina ad floderne uden at blive opdaget og blive sat i faengsel for spionage og draebt, var modigt, ja naermest dumdristigt.
    Det lykkedes Robert Fortune, som spionen hed, at drikke den bedste the, som ellers var forbeholdt kejseren – og at stjaele skud derfra. Blandt munkene i templerne, som ufrivilligt hjalp ham, laerte han at kinesere brygger the 5 gange af de samme blade. Foerste bryg kunne ingen kineser med respekt for sig selv finde paa at drikke (men maaske hvis de var toerstige nok), og det fjerde og femte bryg gav den allerbedste kop the. Kinesere nu om dage goer faktisk stadig brug af denne tommelfinger regel stadigvaek.

    Vidste du at sort the faktisk er en misforstaaelse. Kineserne drak theen groen, det var nogle engelske handelsmaend der mens de sejlede theen fra Indien til England foraarsagede at theen formatterede, fordi turen blev laengere end forventet, og theen led skade deraf. De engelske handelsmaend, der tog imod den kostbare last havde ikke andet valg end at faldbyde den formatterede the som en saerlig delikat vare, og sort the blev dermed den nye trend.

    Jeg ved ikke om du kender det, men da vi rejste til Indien i halvfjerdserne, opdagede vi den indiske Chai, og faldt pladask for den. Jeg sidder netop nu med saadan en kop i en fin ny keramik kop med laag paa, som jeg har koebt paa et kinesisk marked for 10 kr. Hvis du er heldig er der en daase Chai i din julekalender, og saa vil jeg opfordre dig til at drikke den som Inderne laver den. Du brygger staerk Chai (te med nellike, ginger, kardemomme og andre staerke krydderier), varmer soedmaelk i mikroovnen, og tilsaetter 1/4 – 1/3 maelk til theen + sukker eller soedemiddel. Men du kender den maaske allerede.

    Fortsat god Advents maaned ! Mange hilsner fra lillesoester Gitte.

    • Hej Gitte! Nej, jeg kendte kun en lille smule af den historie, og jeg vidste ikke, at det er derfor, vi køber sort the! Min yndlings the (som jeg har lært at drikke af Ulla) er Perchs Grøn Sommer The, som er grøn the med tørrede citrusfrugter og jordbær. Den er meget læskende.
      Jeg har aldrig smagt Chai the, men jeg kender flere, som er vilde med den. Så hvis der er en dåse med den i julekalenderen, må jeg prøve at tilberede den, som du anbefaler. Jeg søder ikke min the, men måske skal jeg gøre det med den.
      Kærlig hilsen, Hanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *