Gensyn efter mange år

Ved et rent tilfælde havde ældstesønnen set en meget gammel arkiv-udsendelse på DR2 og ringede til mig, for det var et gensyn med min tætteste søster, som desværre døde i 2004 – så det er længe siden.

Den måtte jeg selvfølgelig også se, og det lykkedes mig at finde den i DR’s arkiv.

Efterhånden som jeg så den, kunne jeg godt huske, at jeg havde set den for mange år siden, før hun døde, men det var selvfølgelig vemodigt!

Hun fortalte ting fra sit arbejdsliv, som var usædvanligt for vores tid – uddannelse først i 1960-erne – hvor hun blev udlært maskinarbejder som den første pige i DK! og ligeledes blev den 1. teknikum maskin ingeniør i DK. Det kan jeg selvfølgelig godt huske, for vi var næsten lige gamle og boede sammen i vores læretid. Men det var sjovt at få genopfrisket nogle detaljer og historier fra dengang.

Men det sjoveste var faktisk at høre hende fortælle, for jeg husker ikke hendes sprog, som var en pudsig blanding af fynsk (barndomssproget) og nordjysk (hvor hun boede det meste af sit voksen liv).

Udsendelsen handlede iøvrigt om Frederikshavn Værft og er én i en serie, der hedder “Århundredets vidner”.

6 tanker om "Gensyn efter mange år"

 1. Mange tak Hanne, og ogsaa tak til Jan for at finde den interessante udsendelse.
  Den er god at mange aarsager. Efter jeg for 25 aar siden flyttede udenlandsk ser jeg sjaeldent dansk fjernsyn, men med moderne tiders streamingtjeneste er det da heldigvis blevet muligt igen, selvom man befinder sig paa den anden side af jordkloden. Saa jeg har her en stille loerdag morgen set hele udsendelsen igennem, og kan kun anbefale den til andre. Naturligvis er det for vores familie saerligt interessant at se interwievet med soester Kisser. Hun var en gaev pige, der desvaerre mod enden af sit lange, begivenhedsrige arbejdsliv kom i klemme – som saa mange andre – i den industrielle udvikling i Danmark, hvor altfor mange arbejdspladser blev nedlagt i den globale konkurrence.
  Jeg ved ikke om jeg har ret, men jeg har paa fornemmelsen at det kun er ved at lede i Danmarks radios arkiver, at man nu til dags kan finde saadan en udsendelse. Roligt bevaeger den sig fremad, journalisten giver menneskene tid og rum til at udtale sig i hele saetninger, saa seeren naar at faa et indtryk of personen, og faar indblik i den historiske sammenhaeng. Helt i modsaetning til det de fleste af os – og maaske navnlig boern og unge – ser i vore dage.
  Jeg deler et link til udsendelsen her, hvis nogen er interesseret.
  https://www.dr.dk/drtv/se/aarhundredets-vidner_-vaerftet-lukker_324782

  • Tak for linket – men det virker ikke!
   Det er rigtig nok ikke mange af den slags “gammeldags”-langsomme udsendelser, man ser nu om dage. Men på DR2 er der faktisk nogle engang imellem, og så laver Anders Agger også nogle dejlige udsendelser i et roligt tempo med megen indlevelse.

   • Naa det var aergerligt det ikke virker hos dig. Det virker her hos mig af en eller anden grund. Men interesserede laesere kan finde det ved at soege paa dr.dk under overskriften “Århundredets vidner”.

 2. Hej Hanne

  Jeg har med stor interesse læst og kigget på mange af dine opslag gennem flere år. Nu er jeg kommet i knibe, og måske kan du hjælpe mig – hvis det er muligt. For mange år siden strikkede du en baby surprice jacket, og det fremgik af nogle indlæg, at du havde en opskrift på dansk. Kan jeg købe en sådan opskrift af dig?
  Det vil være et stort ønske, der går i opfyldelse, for jeg har ikke kunnet finde den noget sted.
  Venlig hilsen
  Else Marie

  • På trods af, at opskriften har været at finde helt frit, har jeg fået skæld ud for at give den videre, fordi den er omfattet af copyright regler!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *