Storkene

Øj, hvor de trives, de 2 storkeunger, der er tilbage i reden i Smedager, efter at den 3. desværre ikke klarede sig og døde i går.

Det er altså hyggeligt at følge med, når forældrene skiftes til at ruge og at flyve ud efter forsyninger. Parret hilser kærligt på hinanden med knebrende næb, før de bytter plads. Den tilbagevendte forælder gylper en kæmpe klump orme op til ungerne, der helt fra starten har lært af forældrene at hakke i høet og nu er dygtige til at arbejde med de små næb, så de får noget i sig. Jeg troede egentlig, at forældrene proppede dem, men det kan nok ikke lade sig gøre med de store næb, de har. Så jeg har hørt, at ungerne har en “madpakke” med fra ægget til de første dage, hvor forældrene så viser dem, hvordan de skal styre de store hoveder og hakke i det omkringliggende hø. På den måde lærer de hurtigt at spise selv.

Forældrene deler klumpen i mindre stykker, og han/hun forsyner også sig selv, når ungerne har spist.

Især hannen er flink til derefter at rydde op i reden og kaste ungernes efterladenskaber ud af reden med et hurtigt kast med hovedet. Og så lægger han sig igen på de 2 unger og de 2 æg, der er tilbage. Jeg begynder at tvivle på, om der kommer noget ud af de 2 æg, når de ikke er klækket på nuværende tidspunkt, for forældrene holde jo pauser i rugningen, når der fodres. Den døde unge, som man kunne se i går (jeg havde luret, at den var død, for der var ingen bevægelser fra den), er tilsyneladende smidt ud af reden nu.

Det ser sjovt ud, når forældrene lægger sig, nu hvor ungerne er der. De rokker sig godt på plads over æg og unger og breder vingerne godt ud og samler dem igen. Der skal være lunt og tæt!

Jeg viste min svigerdatter dem i går, da hun var her. “Dem kender jeg godt”, sagde hun straks! Hun arbejder i hjemmeplejen som sosu-hjælper, og hendes “borgere” sidder og kigger på dem i TV og følger med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *