Med hjertet oppe i halsen!!

Jeg har knækket koden!!! til uldvask i maskinen uden filtning! Et problem, der ofte dukker på på sider, der handler om strik, er den ærgerlige oplevelse, det er, når hjemmestrikkede (dyre) ting vaskes i maskine og bliver uhjælpeligt ødelagt! Jeg har selv oplevet det flere gange, og det er bare SÅ ærgerligt, at man kan tude over det! Der er mange forslag til, hvad der går galt: “Vask aldrig uld i maskinen” – “Vask på det ene eller det andet program” – “Uld tåler ikke centrifugering” – “Forskellig temperatur på vaskevand og skyllevand” !
Jeg har selv sørgelig erfaring for det sidste, men der er jo forskel på vaskemaskiner, og mange ved ikke, at nogle maskiner tager koldt vand ind før centrifugeringen. Min maskine gør det ved “Uldvask” men ikke ved “Håndvask”. Jeg har derfor i flere år kun vasket uldstrik i hånden, centrifugeret i maskinen og liggetørret på håndklæder. Nu har jeg, med hjertet oppe i halsen, prøvekørt et godt råd, jeg har fået fra en, der strikker rigtig mange dejlige, flotte (og dyre) trøjer i uld: Hun vasker al uld i vaskemaskinen på koldt program!!

Det gjorde jeg i går med 2 af mine lækre trøjer, strikket i hhv camel/silke/merino + silkmohair, og yak/silke/merino fra Uldfeen – altså luxux-garner. Jeg indstillede maskinen til “håndvask” m/centrifugering 800, intet valg af temperatur = vandets naturlige temperatur udefra til både vask og skyl, med flydende uldsæbe. Jeg holdt øje med jævne mellemrum, maskinen vugger tøjet med høj vandstand på det program, holder lange pauser og centrifugerer ikke længe. Jeg bruger aldrig vaskepose til strik, jeg mener, at der er større risiko for filtning, når det presses sammen i stedet for at foldes ud.

Og stor var min glæde, da jeg tog det ud af maskinen!!! Jeg kunne både se og mærke, at det var gået godt, ikke mindste spor af filtning, størrelsen passede, trøjerne skulle bare skubbes/trækkes lidt i facon til tørring på håndklæder på vaskestativet. De er begge mere lækre end efter håndvask, farverne er fine (det er ikke første gang, de bliver vasket, så overskudsfarve fra håndfarvningen er væk).

Iøvrigt vasker jeg ikke uld tit, lufter det bare.

En tanke om "Med hjertet oppe i halsen!!"

  1. Hvor dejligt at du har knækket koden med uldvask. Selv har jeg aldrig ødelagt noget i en uldvask, jeg har haft minimum 4 forskellige vaskemaskiner og jeg centrifugerer ved 1400 omdrejninger. Måske har jeg bare været heldig……
    Jeg er helt enig med dig i at trøjerne bliver lækre og klare i farverne efter en tur i maskinen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *