Nostalgi tur

Da jeg i formiddags kørte over Storebæltsbroen, og solen pludselig skinnede, fik jeg lyst til en lille nostalgisk visit tilbage til min barndoms somre! Det er meget længe siden, jeg har lagt vejen deromkring, men jeg var bare mig selv og Diki i bilen og havde tid nok, så jeg kørte ind til Nyborg og ned til skoven og stranden ved strandhotellerne, hvor mine bedsteforældres sommerhus stadig ligger – forlængst solgt og gensolgt.

Disse 3 huse ser næsten ud som de gjorde for 60 år siden, da “Søholt”, huset til højre, blev solgt af mine forældre og min moster og onkel, da begge familier havde brug for pengene, mine forældre til at starte egen forretning i Kerteminde, og min onkel pga økonomiske problemer.

Jeg husker huset som hvidt, karnappen foran er bygget til senere, og der hvor de høje vinduer er til venstre var det en åben, overdækket terrasse, eller nærmest som en stue, hvor den ene væg kun gik halvt op. Der var møbleret med kurvemøbler, og det var der, vi altid var, mens den lukkede stue ved siden af var mørk og ikke blev brugt meget. Ovenpå var der 3½ soveværelse, mine bedsteforældres store soveværelse, som senere blev mine forældres, var bag de 2 vinduer til højre, mens vores var til bagsiden af huset.

Der var ingen mur om haven, det ser forkert ud i mine øjne, der var buske og træer.

Men flagstangen (som nok ikke er den samme!) var samme sted, og om søndagen hjalp min søster og jeg Morfar med at hejse flaget.

Der ligger stadig kun de 3 huse + et lidt mere tilbagetrukket, og husene langs stranden videre mod nord er også de samme. Den lille vej Skræddergyden, der går rundt om hjørnet af Søholt og hen langs stranden mod skoven og strandhotellerne, er heldigvis stadig smal og ikke særligt befærdet. Men der er bygget meget længere oppe, ligesom de fleste huse vist er helårshuse nu. Vi havde ingen opvarmning, bortset fra en kamin, som jeg ikke kan huske var i brug. Der var badeværelse (ikke en selvfølge i et sommerhus dengang) og et udmærket køkken med et lille pigekammer bagved. Men ikke køleskab, derimod en lille kælder, som fungerede som køligt spisekammer.

Der boede vi 3 familier hele min første barndom lige fra maj til oktober, og min Far og Morfar tog toget til Odense for at passe skoforretningen “Hector”, der tilhørte mine bedsteforældre, og kom hjem om aftenen. Det var under besættelsen, så de måtte ikke køre i bil. Min onkel derimod, som var pressefotograf, kørte i sin Citroën og kom hjem under høje dyt i hornet, så vi kunne høre ham på lang afstand!

Det var et dejligt gensyn, stranden er den samme, selv om jeg husker den meget større! Der legede vi dagen lang, byggede sandslotte, samlede sten med hul i, som blev bundet til en snor og som vi kaldte “køer”, slog smut med flade sten, og badede. Det var altid godt vejr!!! Sommetider havde vi bål og bagte snobrød – Far var spejder – og så var nabobørnene også med.

I dag var det en god lejlighed til at lufte Diki, som ellers er utroligt tålmodig og ligger  i timevis uden at gøre vrøvl i transportkassen i bagagerummet. Han var ikke så modig i forhold til bølgerne..

..men glad for at få lov til at løbe frit og snuse på den øde strand. Og vejret var dejligt mildt, så vi gav os god tid.

6 tanker om "Nostalgi tur"

 1. Hej Hanne.
  Ja tingene var større men vi var jo også mindre. Kommentar til din frakke.
  Du ser godt ud i den.
  Kh fra Laila

 2. Hej Hanne,
  Jeg husker ogsaa sommerhuset i Nyborg tydeligt, og det er sjovt nok, for jeg kan ikke have vaeret ret gammel, da vi solgte det. Det var nogle utroligt dejlige somre, vi tilbragte der og masser af minder foelger med. Mor der hoejgravid blev lokket til at gaa i vandet for at koele sig ned, om aftenen foer sin foedselsdag – med det resultat at Mor og vores yngste soester fik foedselsdag samme dag. Det syntes vi vist var lidt synd for Lotte, eller ogsaa var det for Mor. En af de ting, jeg husker, var at der hver sommer var mindst et “bryllup” blandt os og vores legekammerater, med praest, brudesloer, foelge og det hele. Ja, og somrene var altid varme og gode ! – som vi mennesker dog er istand til at huske det bedste og traenge det daarlige lidt i baggrunden, heldigvis for os !

 3. Ja, det er søde minder! Du har været 7 år eller knap 7 år, da vi solgte sommerhuset, og den første sommer ferie, hvor vi – underligt! – ikke var i Nyborg, var vi på cykeltur Bornholm rundt og boede på vandrerhjem, men kun de 5 af os, for Lotte var for lille (eller det var for besværligt?), så hun boede hos Moster og onkel. Det var i 1952, vi sejlede med færgen om natten og spiste morgenmad ved stranden nord for Rønne. Og året efter flyttede vi til Kerteminde og havde igen strand hele sommeren!
  Jo, jeg kan også godt huske “bryllupperne” i haven bagved sommerhuset, jeg har også billeder af det.
  Og alle sommerfødselsdagene med kringle og is-chokolade. Det får vi stadig, når nogen har fødselsdag om sommeren!

 4. Enten har du en dobbeltgænger i Odense, ellers også var du ude og ‘føjte’ i dag! 😀

  Jeg tror nok at det var dig som jeg så på Bilkas parkeringsplads i dag, du stod foran et åbent bagagerum med en yngre mand?
  Jeg kørte lige forbi med mine forældre og jeg overvejede faktisk kort at bede min far standse, så jeg kunne sige hej til dig, men jeg tænkte at du måske ville føle at det var ‘for meget’, og det var også lidt svært at forklare mine forældre. 😀

  Men nu føler jeg næsten at jeg har set en kendis! 😉

 5. Simone, det må have været en dobbeltgænger, for jeg har hverken været i Odense eller Bilka! Det ku’ ellers ha’ været sjovt, hvis du havde gjort det!

  • Nej, hvor komisk! I kunne have været tvillinger. 😀
   Men man siger jo at alle har en dobbeltgænger!
   Hvor kunne det have været sjovt og forvirrende hvis jeg havde prøvet at hilse Men det havde nu være meget typisk for mig at komme ud i den slags situationer! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *