Jeg vil også være med…

…i slutspurten, nu hvor puttetæppemønster 2014 – “Syskrin” nærmer sig afleveringsfristen 1. februar.

Vi har modtaget mange blokke, og flere er på vej. Men selv har jeg “kun” syet blokke til dette tæppe for 1 år siden:

1407 hanne schrøderDet er håndsyet og maskinquiltet med “fix & færdig”-metoden.

Men jeg har hele tiden gerne ville maskinsy nogle blokke, fordi mønsteret egner sig rigtig godt til maskinsyning.

Og da PP arvede nogle meget lækre store stykker råsilke i 2 blå, 1 rød og 1 råhvid farver, havde jeg meget lyst til at bruge dem til en kønt, måske lidt “stiligt” puttetæppe (der er jo også store børn på julemærkehjemmene). Så det er jeg gået i gang med, så jeg kan sy det inden afleveringsfristen – kan jeg nå det?

syskrin 1

Nu kan jeg så lige samtidig vise, hvordan jeg gør, når jeg syr firkanter og trekanter.
Når jeg vil sy 2 trekanter sammen til en firkant, der skal måle – i dette tilfælde – 12 cm + sømrum, skærer jeg 2 firkanter 12 x 12 cm + 2,75 cm til sømrum. Normalt skærer jeg med 2 x 0,75 cm = 1,50 cm til sømrum, altså i dette tilfælde skal firkanten måle 12 cm + 1,5 cm = 13,5 cm. Men når det skal deles diagonalt til trekanter, skal der lægges 2,75 cm til = 14,75 cm.
Jeg tegner en streg diagonalt på den lyseste af de 2 firkanter og syr på maskinen med 0,75 cm sømrum på begge sider af stregen…

syskrin 3

..og skærer i stregen. Derefter foldes de ud til en firkant og presses på vrangen. Da det er råsilke, får de kun svag varme, og jeg bruger i øvrigt ikke damp, når jeg presser dele af et tæppe, før de er syet sammen. For dampen kan godt trække stoffet skævt.

syskrin 4

syskrin 6

Jeg skærer den færdige firkant til, så den er helt nøjagtig 12 x 12 cm + sømrum 2 x 0,75 = 13,5 x 13,5 cm.

Til firkanterne, som skal måle 6 x 6 cm færdigsyet, skærer jeg lange strimler 6 cm + sømrum 1,5 cm = 7,5 cm, en 1 rød + hvid og 1 blå + hvid..

syskrin 2..som sys sammen på langs..

syskrin 5

..og presses på vrangen. Derefter skæres de på tværs i stykker på 7.5 cm, som sys sammen 1 rød+hvid med 1 blå+hvid..

syskrin 7

..og sys sammen med trekanterne til de færdige blokke.

30 blokke vil jeg bruge til et tæppe. Det er meget lækkert at arbejde med, og jeg har vasket råsilke-stofferne først, så evt. overskudsfarve er væk.

Spændende!

En tanke om "Jeg vil også være med…"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *